
Sommar i Jämtland
Här finns mycket att uppleva för hela familjen! Naturen är vår lekplats.
Fiske
Fisketips
Offerdal är något av ett himmelrike för fiske-intresserade. Här hittar du några ställen att börja på! Läs mer
Hyr båt
Vid Stugorna Paradise och Sönnasjön kan man hyra båt för endast 100kr om dagen. Båten bokas hos Birgerssons bensin i Kaxås.
Hyr paddelboard
Vi har två paddelbords som ni kan få hyra över er vistelse.
Kontakta oss för bokning.
Utflyktstips!
Mussjön
Mussjön med sitt fågeltorn Mussjön är en av Jämtlands mest intressanta fågellokaler. Delar av sjön är därför fågelskyddsområde. I norra delarna, på Mussjönäset, har länsstyrelsen låtit bygga ett fågeltorn. I området förekommer en omfattande trandans varje vår. En särskild observationskoja har därför anlagts i närheten av platsen där tranorna dansar. Mussjön har ett fantastiskt fågelliv och har varit ett fågelskyddsområde sen 1975. Här har du möjlighet att skåda änder, tranor, sångsvan, storlom och många andra arter. Om vädret är dåligt kan du gå in i tornet där det finns kamin, bänk och öppningsbara fönster.
Vägbeskrivning: För att hitta till fågelskyddsområdet, kör från Änge mot Almåsa. Området ligger ca 1,5 km bilväg från ICA, på vänster sida. Enkel vandring, ca 2 km från parkering ner till sjön och tornet. Följ de blå markeringarna. Leden är bitvis blöt, så bär gärna stövlar.
Jakt
Jakttraditionerna här är mycket starka. Den rika tillgången på vilt gör jakten både spännande och givande. För information om vad som gäller för jakt på kommunens mark, kontakta samhällsbyggnadsförvaltningen.
Vandringsleder
Här tipsar vi om våra vackra vandringsleder. Vill du veta mer om lederna kan du kika in på Kromoms kommuns hemsida
Fäbodleden
Fäboleden längs med Finnån, Finnsäter: En mycket trevlig vandring eller promenad är att följa den gamla fäbodleden i Finnsäter. Leden går längs med Finnån, till Finnåfallet, och vidare till de gamla fäbodarna.
Parkeringen finns strax söder om Finnsäter, vid kvarnen och sågen, och längs med leden sitter skyltar som berättar om sevärt längs med stigen. Efter 500 meters promenad längs en brusande å, på den fasta fäbodsvägen, kommer man till Finnåfallet. Finnåfallets vattenmassor väller utför skifferbranterna och här syns Finnsäterskifferns lättbrutna läger. Gustaindustrin i Brunflo bröt skiffer här på 1940-talet. Till ljudet av forsande vatten är det skönt att koka kaffe vid den välordnade eldstaden nära fallet - missa inte denna lätt åtkomliga upplevelse! Leden fortsätter sedan vidare, förbi fallet.
Nolasjöns Fäbodled
Fäbodleden hittar man mellan Rismon och Enarsvedjan, norr om Landösjön. Leden är ca 1,5 mil lång och går mellan 8 fäbodar. Där gick man förr i tiden, för att buföra sina djur. Vid varje fäbod kan man hitta en informationstavla med foton på hur det såg ut förr i tiden, samt information om vart man befinner sig och hur långt det är till nästa fäbod. Om man inte vill vandra hela leden så kan man ansluta sig till den från Gammalbodarna, Hålsbodarna, Nybäckesbodarna eller Ängesbodarna.
Norr om Landösjön är chanserna att stöta på älg i skogen ganska stora!
Hällberget
(Vandringsled till toppen) 3 km kryssmarkerad led, med stigning i skiftande terräng och bitvis brant, som leder till toppstugan på Hällberget (640 möh). Högst upp hällar och fjällbjörk. Stigen går förbi Svedbodarna och Hällängesbodarna.
Hällbärget är ett populärt utflyktsmål som bjuder en magnifik utsikt över Kaxåsbygdens frodiga ängssluttningar. Stora skogsområden blandas med odlad mark och små byar lite varstans. Längst bort i horisonten de delvis snöklädda fjällen. Hällbergets branter stupande dramatiskt rakt ner i Hällsjöns vatten. Offerdals kyrka i Ede lyser vit i landskapet. I stugan kan du koka ditt kaffe, värma dig och söka skydd vid dåligt väder. Värt ett besök!
Detaljerad vägbeskrivning: Från Kaxås kör väg 671 mot Bleckåsen. Efter ca 1 km, efter att ha passerat Åfloån, sväng vänster vid skylt ”Hällberget”. Mindre grusväg leder till vändplan på Storvallen och parkering (ca 2 km). Skylt vid vändplanen visar var leden börjar.
För mer information: Kersti Jonsson Tel: 0640-322 27, 073-063 27 45 Kersti talar även engelska och italienska
Bada!
Upplev Offerdal på sommaren. Fiska, vandra och bada!
Vid Gärdesjön finner du en av Sveriges vackraste badplatser, med en fantastisk utsikt över Åreskutan.
I Gärdesån går det också bra att bada, och här är det både roligt och spännande för alla, med forsarna och grytorna som bildats.
På Krokoms kommuns hemsida hittar ni ännu fler härliga badplatser!
Två roliga tips en grå dag!
Det jag rekommenderar alla gäster att göra på en grå dag. Ca 5min från stugorna kan man hyra en bakstuga för endast 100kr dagen. Där finns allt du behöver för att göra tunnbröd. Även recept finns på plats. Vill man göra på gammalt vis så kan man hyra bakstuga med vedeldad ugn också. Riktigt mys göra för stora och små. Sen smakar dom ju otroligt gott när dom är rykande färska...
Boka bakstuga på Ica ladan Kaxås eller ring: 0640 32006
Bowling! På Kluks Bowlinghall finns 4 bowlingbanor och lunchservering.
Hällristningarna i Gärde
Gärdesån är platsen för unika hällristningar. Platsen runt Gärdesån är otroligt vacker, och i denna unika miljö kan du under ett par veckor på sommaren besöka det populära sommarcafét i timmerkåken vid ån.
Vissa år spelas även teater här, som lockar långväga besökare. Mer information om pågående aktiviteter finns i evenemangskalendern samt på byalagets hemsida.
Hällristningarna i Gärde
Hällristningarna i Gärde är unika och en av Offerdals stoltheter, något man absolut inte bör missa vid ett besök. Är man historiskt intresserad får man verkligen en dos av unik svensk historia, och annars kan man få en naturupplevelse som inte heller den är att förglömma.
Älgarna
Under stenåldern, för 7000 år sedan, fanns en så kallad fångstbefolkning som periodvis vistades intill Gärdesjön. De livnärde sig på jakt, fiske och på vad naturen i övrigt gav. Vi kan idag se de spår de lämnat efter sig i form av hällristningar vid Gärdeforsen. På berghällen mitt i forsen finns tre älgar. En av dessa är ristad i naturlig storlek och är den största enskilda figurristningen i Sverige. Vid forsens södra strand finns flera motiv. Ett av dessa är en älgfigur samt spårstämpel av älg. Några meter därifrån finns tio mänskliga fotspår som leder fram till en älg, vilket tolkas som en jaktscen. Intill finns fyra spårstämplar av älg och en ristning som tolkats som en människofigur. Var ristningarna en berättelse om lyckad jakt eller ristades de för att be makterna om god jaktlycka? Troligt är att området med hällristningarna var en viktig kultplats under hela stenåldern.
Vägbeskrivning: Från Kaxås, kör mot Rönnöfors. Sväng vänster mot Tångeråsen och Gärde. Kör till skylt "Hällristningar" till vänster. Föj vägen till dess slut. Vid parkeringen går en handikappanpassad gångväg ner till forsen och hällristningarna (dock finns det trappsteg ner till hällristningarna). Gärdesån, Offerdal, är platsen för unika hällristningarGärdesån, Offerdal, är platsen för unika hällristningar.